Banyo Tasarımı...

Banyomuzu Değiştirmek istiyoruz? Yıkıp baştan yapmak istiyoruz? Ne yapmamız gerekiyor?

Banyomuzu planlarken asıl dikkat edilmesi gereken nokta banyoya diğer odalardan baktığımızda doğrudan klozetin görülmemesidir. Banyoya ilk girişte kapının ortalanması banyonun oldukça şık olmasını sağlayacaktır.

Çamaşır kurutma makineleri giderek küçülen şehir evlerinin en temel ihtiyacı. Birçok farklı markanın çamaşır kurutma makineleri mevcut, planlama yaparken çamaşır makinelerine olduğu gibi çamaşır kurutma makinelerine de alan planlanması gerekmekte. Ancak burada önemli bir nokta farklı makinelerin çamaşır ve çamaşır kurutma makinelerinin üst üste kullanılması durumunda servis garanti kapsamında tutuluyor olması. Dolayısıyla eğer çamaşır kurutma makinesi kullanacaksanız satın alırken çamaşır makinenizle aynı markada olan makineleri tercih edin. Son teknolojide hem çamaşır hem de kurutma makinesi olarak görev yapan makineler de mevcut, bunların bazıları hem de eski çamaşır makinelerinin boyunda. Fiyat olarak diğerlerine göre pahalı ama eğer ayrıca yerim yok diyorsanız bir kat fazla ödeyerek bu makinelerden satın alabilirsiniz.

Banyo dolaplarınızda beyaz ve renkli çamaşırlar için çamaşır sepeti dolapları yaptırabileceğiniz gibi, iç çamaşırlarınız için de dolap yaptırabilirsiniz. Ayrıca deterjanlarınız için bir raf yada dolap içi ayarlamanız gerekecek, havlularınızı da bir başka dolapta saklamanız gerekecektir.

Dolaplarınızın raflarını ayarlanabilir olarak yaptırmanız size oldukça büyük mekan sağlayacaktır. Eğer yaptırma şansınız yoksa marangozdan dolap rafınız ölçüsünde raf kestirerek dolap içlerinize vida ile bu rafların üstüne konabileceği vidalamalar yapabilirsiniz. Dolaplarınız duvara kadar değilse dolap üstlerinizi kutular yardımıyla depolama ünitesi olarak değerlendirebilirsiniz.

Birde boyca yada ence standart olmayan vileda kova vb. malzemelerinizi koyacak bir yer planlamadan dolap yaptırırsanız boş dolabınız varken vileda koyacak yeriniz olamayabilir. Bu yüzden uzun eşyalarınız için bir alan ayrımanızda fayda var(tabi eğer deponuz yoksa)

Banyoda atlanmaması gereken bir nokta da elektrikli aletler için birden fazla farklı konumda kapaklı elektrik prizleri konumlandırılmasıdır. Aksi halde üçlü priz olaylarına girmeniz an meselesi. Yine bir rafınızı elektrikli aletlere ayırabilirsiniz.

Kargaşayı ve kavgayı önlemek adına eşinizle kendinizin eşyalarının bulunduğu dolapları ayırmanız uygun olacaktır:)

Bence ideal bir banyo planı şöyle olmalıdır: Ortada kapı açılıyor; mekanın büyüklüğüne göre eğere mekan büyükse doğrudan karşıda lavabo ve büyükçe lavabo aynası . Kapıya en yakın sağ veya solda üst üste olmak üzere çamaşır kurutma makinesi ve çamaşır makinesi,  diğer tarafta küvet , ancak en temel olarak kapı arkasında kalacak şekilde klozet. Evin büyüklüğü ve şekline göre banyonun diğer tüm eşyaları değişse bile klozetin kapı arkasında kalması esas olmalıdır. Böylelikle kapı sonuna kadar açık tutulduğunda banyodaki klozet görülmeyecek, hem banyo daha şık hem de ferah hem de daha temiz görülecektir. Ayrıca kapı arkasında kalması bize banyo kapısına yarım buzlu cam takabilmemizi sağlayacaktır. Yarım buzlu cam takıldığında ise içeride yanan ışığın görülmesi ile birlikte düz kapılardakinden farklı olarak içeride birinin olup olmadığının öğrenilmesine yardımcı olacaktır.

Banyoda mekan müsaitse havlu ve bornozların asılabileceği askılıklar bulunmalıdır. Banyo halılarının altları kaymaz olmalıdır.

Banyo aydınlatması iki türlü olmalı, hem loş hem de kuvvetli ışık veren iki farklı aydınlatma kullanılabilmelidir.
Hatta biz havalandırmamızı elektrik düğmesine bağlattık, böylelikle içeri biri girdiğinde elektrik düğmesine basıldığında havalandırma da otomatik olarak yanıyor.

Banyo fayanslarının seçiminde birkaç farklı yapı marketi gezebilirsiniz. Hem fiyat hem de ürün çeşidi açısından. Banyoda daha çok mavi yeşil ve kahve tonları kullanılsa da zevkinize göre farklı tonları da tercih edebilirsiniz. Mavi gibi soğuk tonların banyoya daha çok yakıştığı söylense de bence aslında sıcak renkler de gayet güzel görünmekte.

Önemli olan nokta çok koyu renk veya iri desen kullanmadan fayans döşemektir. Ben yarıya kadar fayans, sonrasında duvar boyası kullanan banyoları sağlıklı bulmuyorum. Eğer çok büyük bir banyonuz varsa olabilir tabi.  Aksi halde su buharının etkilerine maruz kalacağınızı bilmeniz gerekmekte. Fayans döşemesi yaparken bir rengin iki farklı tonundaki fayansları ve dekor fayansları kullanmanız yaratıcı olmanızı sağlayacaktır. Örneğin biz fayanslarımızı siyah beyaz ve siyah-gümüş beyaz çiçek desenli dekorlarla döşedik. Duşakabinin başlangıç yerlerini siyah, kapı çerçevesini birer sıra siyah yaptık, ara ara dekorlar kullandık, tamamen bize özel oldu, çok güzel oldu. Klozet arkasına da ortalayarak tek sıra dekor tercih ettik.

Yer karolarını açık renk seçerseniz mekanı olduğundan büyük gösterirsiniz. Karoları çok büyük karolar olarak seçmezseniz de mekanı geniş gösterirsiniz. Ancak burada önemli olan nokta ıslak yüzey olması sebebiyle çok kaygan materyaller kullanmayı tercih etmemek ve yer karosu renginin yere düşen saç kıl vs. şeyleri çok da belirgin hale getirmemek için krem bej tonlarını tercih etmektir. Hem de bu renkteki yer karoları bize banyo aksesuarı ve duvar fayanslarında alternatif renk şansı sağlar.

Küvetiniz, duşunuz, jakuziniz ne kullanıyor olursanız olun onu camla kaplatmalısınız, bu size sıçrayan su damlalarından kurtulmanın en önemli yoludur.

Duvarınıza büyüteçli ayna takabilirsiniz, pek çok yapı markette bu tarz duvara monte büyüteçli aynalar satılmakta.

Banyo aksesuarlarına gelince eğer desenli fayansları yoğunluklu kullandıysanız klozet takımınızı ve sabunluk vb. banyo aksesuarlarınızı desensiz kullanmalısınız. Eğer duvar fayanslarınızı sade yada geometrik desenlerle kullandıysanız bu aksesuarlarınızı desenli tercih edebilirsiniz. Birçok insanın dekorasyon yaparken atladığı önemli bir nokta da malzemelerin renk uyumuna bakarken doku uyumuna dikkat edilmemesi. Malzemelerin dokularının da uyup uymadığı düşünülmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder